Πώς επιλέγουμε ακαδημία ποδοσφαίρου;

soccer_kidsΈχετε αναρωτηθεί ποτέ με ποια κριτήρια επιλέγουμε να στείλουμε το παιδί μας σε μια αθλητική ακαδημία; Η πρώτη αυθόρμητη απάντηση που συνήθως δίνεται από τους γονείς είναι για να μάθει «τα μυστικά της μπάλας». Η δεύτερη, επίσης συνηθισμένη, απάντηση είναι «για να αθληθεί», ενώ η τρίτη επίσης κοινή απάντηση είναι «γιατί εκεί πηγαίνουν οι φίλοι του».

Στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία ανήκουν οι περισσότεροι γονείς που απαντούν «να αθληθεί» κι «επειδή εκεί πηγαίνουν οι φίλοι του».
Αυτοί επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους σε μια ακαδημία για να διασκεδάσουν, χωρίς να νοιάζονται για το αν τα παιδιά μαθαίνουν κάτι πραγματικά ουσιαστικό ή αν αθλούνται με στόχο τον πρωταθλητισμό.
Οσοι όμως συνειδητά επιλέγουν την πρώτη απάντηση και στόχος τους είναι η σωστή εκμάθηση του ποδοσφαίρου, τους ξαναρωτώ:
«Με ποια κριτήρια διαλέγουν ακαδημία για το παιδί τους;».

Συνήθως οι απαντήσεις – κριτήρια που δίνονται είναι τα εξής:

Η ακαδημία

  • έχει πάρει πρωτάθλημα την προηγούμενη χρόνια
  • έχει τους κατακτήσει διακρίσεις και τίτλους σε διοργανώσεις
  • έχει προπονητές με γνώσεις και ήθος
  • είναι η πιο ξακουστή της περιοχής

Από τις τέσσερις παραπάνω απαντήσεις – κριτήρια, συνήθως η τρίτη απάντηση απασχολεί λιγότερο, αλλά είναι και η πιο σημαντική.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη θα σας παραθέσω ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα προπονητών, τα οποία δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα από τους γονείς.

Υπάρχει προπονητής (;) που βάζει 10χρονα αγύμναστα παιδάκια να κάνουν 10λεπτο (!) έντονο τρέξιμο περιμετρικά του κανονικών διαστάσεων γηπέδου για ζέσταμα!
Και όπως παραδέχτηκαν οι γονείς των μικρών που ήταν παρόντες, το ασυνάρτητο ασκησιολόγιο που κάνει ο συγκεκριμένος «άσχετος» προπονητής διαρκεί περισσότερες από δύο ώρες εξοντωτικής προπόνησης!
Όπως αντιλαμβανόμαστε ο συγκεκριμένος προπονητής δε γνωρίζει και πολλά από προπονητική, και κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει την ώρα της προπόνησης και παρόλα αυτά είναι στέλεχος σε «ξακουστή» ακαδημία της ευρύτερης περιοχής.

Άλλος προπονητής, μη γνωρίζοντας επίσης πολλά από… ποδόσφαιρο, σε παιδάκια 6 χρονών κάνει μάθημα θεωρίας στον πίνακα! Και κανένας γονιός δεν διαμαρτύρεται, ούτε αναρωτιέται αν τα μικρά καταλαβαίνουν σχήματα και… τακτική σε προσχολική ηλικία…

Αλλος πάλι προπονητής γνωστής ακαδημίας δεν χάνει ευκαιρία να τσακωθεί με τους διαιτητές για οτιδήποτε, και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν τα παιδάκια της ομάδας του, κάνουν κάποιο λάθος τα βρίζει δημοσίως, αποκαλώντας τα τουλάχιστον… γίδια!
Και οι γονείς δε μιλάνε!

Πριν αποφασίσουμε να στείλουμε το παιδί μας σε μια ακαδημία, ας κοιτάξουμε πρώτα ποιοι άνθρωποι συγκροτούν το τεχνικό τιμ, ποιος είναι ο τεχνικός διευθυντής, ποιος είναι τελικά υπόλογος για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών και μετά ας αποφασίσουμε…

Υπάρχουν ακαδημίες που έχουν στις παροχές τους σωματομετρήσεις, μετρήσεις από διατροφολόγο, συνεδρίες ψυχολόγου, αναλύσεις των αγώνων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, τακτικές αξιολογήσεις των παιδιών, συμμετοχές σε τουρνουά, και συνεργάζονται με επαγγελματικές ομάδες για όσα παιδιά θα ξεχωρίζουν.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί «η φιλοσοφία μίας ακαδημίας ποδοσφαίρου θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, δηλαδή τα παιδιά να αποκτήσουν ποδοσφαιρική παιδεία και γνώση για το άθλημα, να μάθουν να σέβονται συμπαίκτες και αντιπάλους. Το ποδόσφαιρο στα 90 λεπτά που διαρκεί είναι ένα παιχνίδι και τίποτα παραπάνω».
Επιμέρους στόχοι είναι η ανάδειξη ταλαντούχων παικτών με δεξιότητες για παραπάνω εξέλιξη η οποία σαφώς θα έρθει με τη σωστή και μεθοδική προπόνηση εξειδικευμένων στις αναπτυξιακές ηλικίες, προπονητών.

Εκείνο που πρέπει να προσέχουν οι γονείς στην επιλογή της ακαδημίας είναι οι προπονητές της. Να είναι διπλωματούχοι αλλά και να έχουν τη γνώση και την τέχνη να μεταφέρουν στα παιδιά, τη φιλοσοφία του ποδοσφαίρου αλλά και τη τεχνική, τη τακτική, κι όλα όσα εμπεριέχονται στις έννοιες «αθλητισμός», «ευ αγωνίζεσθαι» και «ποδόσφαιρο»…

Περιττό να πούμε πως οι «ακριβές» στη συνδρομή ακαδημίες, ΔΕΝ είναι πάντα οι καλύτερες…
Αλλα και το «δωρεάν» τις περισσότερες φορές αποδυκνύεται πανάκριβο, αν υπολογίσει κανείς τις επιπτώσεις στην υγεία του μικρού παιδιού από τους άπειρους τεχνικούς, που κάνουν «πειράματα» στις πλάτες και τα πόδια των μικρών παιδιών …

Δώρα Ιωακειμίδου
ΟΑΣΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο.Α.Σ.Π.Ε. © 2016 DigitalForge Web Solutions